lauantaina, kesäkuuta 19, 2010

JÖRN DONNER on läpipuuduttavista hahmoista kiinnostavin. Hän ei ole kirjoittanut, sanonut tai ohjannut mitään, ainuttakaan kelaa, jonka voisi muistaa tai merkitä vihkoon. Silti hänestä puhuu lähes päivittäin. Kaikki johtuu hänen ulkonäöstään. Jörn Donner lienee maailman pisimmälle pelkästään ulkoisin avuin päässyt henkilö. Marlon Brando, joka on hänen amerikkalainen vastineensa, joutuu tyytymään toiseen sijaan, koska hän osasi aika ajoin myös näytellä.
Silti Donnerin ulkoisella olemuksella on suomalaiselle kulttuurille enemmän rikastuttavaa merkitystä kuin tusinalla häntä jonkin verran kiinnostavampia palkintokirjailijoita. Ei ole mitään mieltä olla muutamaa pykälää kiinnostavampi. Vain suuret, harjoittelun kautta saavuttamattomat siirrot huomioidaan, kun rakkautta jaetaan.

ULKOINEN KAUNEUS on vakuutus siitä, että ihminen puhuu vilpittömästi, ei kompensoidakseen ulkonäköään. Että hänen sanansa ovat juurtuneet maailmaan, eivätkä unelmaan siitä. Sanotaan, että ulkoisesti kauniin yksinkertaisinkin ajatus on monin veroin arvokkaampi kuin kammiossa viisastuneen akrobaattisin ajatusrakennelma. Voidaan olettaa että sillä on käyttöä ja sitä on koeteltu luonnollisissa olosuhteissa.

Ei kommentteja:

 
Site Meter