torstaina, joulukuuta 16, 2004


Erämaa-kohtaus Erich von Stroheimin elokuvasta Greed (1924)

On suurta ajattelemattomuutta tuhota pilanpäiten tai kimpaannuksissaan vesivarat erämaaretkellä. Kullankaivajalle vain vesi on kultaa arvokkaampaa. Se mitä on kotona yllin kyllin, on erämaassa harvinaisinta ja arvokkainta. Tämän vastapainoksi erämaa tarjoaa omaa parastaan: ei mitään, silmänkantamattomiin.
Erämaan arvoa korottava olemus näkyy hyvin sen kohdalla, joka lähtee etsimään aviovaimoa karuilta seuduilta. Miten hän tarkastaa ja punnitsee, siivilöi, tislaa ja pullottaa
hyviä ominaisuuksia jokaiselta vastaantulevalta ehdokkaalta, olkoon hän sitten päällimmäisiltä ominaisuuksiltaan minkälainen tahansa.
Ja jokainen joka hänen luotaan lähtee, lähtee arvossa korotettuna, tai pikemminkin arvonsa takaisinsaaneena. Tästä syystä on erämaassa paljon profeettoja ja hyväntekijöitä: jokaisesta järkevästä ihmisestä koulii erämaa pyhimyksen. Ja tästä syystä lähtee roisto erämaahan, laupeutuakseen.

Vielä pieni teksti erämaan laivasta:

Erämaaretkeä odottava kameli. Mitään niin laiskaa ja ylpeää on vaikea löytää. Jos sen suu ei kävisi hiljaa, luulisi sen olevan hengetön.
Nietzsche sanoo: "Mikä on painavaa? Näin kysyy kestävä henki, ja niin se polvistuu, kuin kameli, ja tahtoo saada hyvän taakan kannettavakseen."
Arabeja jonottaa kamelien edessä.
- Määrätietoisesti kavalsin kymmenen vuoden aikana perheeni rahat. Olin kassanhoitaja. Aiheutin irstaudellani vanhempieni kuoleman.
Mutta kameli sylkäisee veltosti miehen kasvoille. Tuota taakkaa minä en kanna erämaahan. Antakaa enemmän!
Syöpäsairas lapsi tuodaan hänen eteensä. Aurinko on polttava. Lapsi tuskin kestää kuumuutta.
Silloin kameli nousee. Perheen ilmeet kirkastuvat. Mutta kameli ohittaa lapsen ja menee juoma-altaalle.
- vettä se kyllä kantaa, vaikka kyttyrät ovat jo pullollaan.
Kiivas terroristi juoksee kauhun vallassa kamelin luokse ja uhkaa tätä konepistoolilla.
- jos minä nyt ammun sinut, et toden totta ole ihanin mahdollisuuteni, jonka olen pamauttanut taivaan tuuliin!
Kameli asettelee itsensä takaisin energiaa säästävimpään istuma-asentoon. Sen silmät alkavat laskeutua. Korppikotkia on ilmestynyt maan ja auringon väliin. Niiden verenhimoiset kirkaisut eivät saa kamelin silmiä nousemaan. Erämaaretkeen on vielä kaksi päivää aikaa. Turistibussitkaan eivät ole vielä saapuneet. Tämän päivän voin yhtä hyvin nukkua.

Ei kommentteja:

 
Site Meter