perjantaina, lokakuuta 22, 2004

KETUNPYYNTIÄ

Odota ketulta aina ovelaa vetoa. Se tarkoittaa usein ketulle tyypillistä käyttäytymistä. Kettu kulkee tuulen alla. Jos et haista mitään, epäile ketun liikkuvan lähistöllä. Jos haistat ketun hyvin, on sillä ansa juuri edessäsi.
Karanneen ketun sukuisen koiran ja täysiverisen vapaan ketun ero: ketulla on luonne, koiran luonne on isännän luonne. Seuratkaamme karannutta kettuterrieriä, se on riittävän pieni joutuakseen ketun hampaisiin. Se juoksee nyt autotien yli. Pysähtyy keskellä tietä, jää siihen pyörimään häntäänsä tavoitellen. Tuosta ei kettu sitä löydä. On saatava uusi vainu. Linnustaja menee metsään räikkineen luodikkoineen. Siihen suuntaan ei kannata mennä. Kettu on toisaalla. Mene toisaalle jos haluat ketun löytää. Älä ole juuri siinä missä nyt olet, ole äkkiä toisaalla. Älä ole maalla, älä merellä, ole kosteikossa. Ole hetki vaiheessa ja kuuntele.
Korva kuulee heikkoa lorinaa? Totta: tien alla menee alikulkuputki. Se on rakennettu pieneläinten turvaksi liikennettä vastaan. Ylitämme tien. Koiran häntä hipaisee jalkaa. Laskeudumme lyijystä mustaa penkkaa pitkin alas tunnelin suulle. Ja aivan: kettu on ollut täällä. Jäljistä ei voi erehtyä. Tutkimme jälkiä, niiden kokoa, suuntaa ja hajua. Kun panemme nyt silmämme kiinni, näemme edessämme kokonaisen jyrsijöiden ja näätäeläimien faunan. Rusakkokin on loikkinut putkea pitkin. Pohjalla on hiukan vettä. Koiran kakka höyryää keskellä putkea. Tunnistamme sen koosta ja kiemurasta kettuterrierin jätökseksi.
Kuljemme nyt ryhmänä putkea edes takaisin ja tutkimme kaikkia mahdollisia merkkejä, karvoja, kynsiä, ulosteita, tippuneita mätiä hampaita, kuolleita niveljalkaisia. Ylhäältä putken liitoksesta valuu mustaa töhkää, öljyä tuhansista yli menneistä polttomoottoreista. Joku astui polvellaan kondomin päälle, sen sisältä purskahtaa reilut siemenet. Toinen ravistaa nyt jalkaansa: siihen on tarttunut kuparinruskea terveysside. Havahdumme yhtä aikaa: ketun ansa! Kaikki alkavat kontata kohti suuaukkoja. Päät kolisevat yhteen. Putki täynnä huutoa ja kipua. Jossakin se on! Jostakin se nyt nauraa alennustilallemme!
Teemme päätöksen. Emme tästä lähin etsi kettua kaatopaikoilta tai uimarannoilta kansanjuhlien jälkeen. Myönnämme auliisti roskaavan ja rypemään pyrkivän luonteemme. Myönnämme sen ilman kettuakin! Pyrimme kantaman siitä vastuumme kaikkivaltiaan Jumalan edessä, emme yhtä näkymättömän ketun!
Siivoamme hetken saniteettipyyhkeillä kasvojamme ja hankaamme saniaisenlehdillä vaatteemme. Linnustaja tulee takaisin metsästä. Hän on erehtynyt suunnasta.
Pyrkiessään lammelle, hän päätyi ydinvoimalalle. Onneksi suuntavirhe ei ollut päinvastaista vakavampi.

Ei kommentteja:

 
Site Meter